Help, ik ben kerstmarkt-verslaafd!


Al jaren staat het tweede weekend van december in het teken van een bezoek aan een kerstmarkt in binnen- of buitenland, samen met m'n vriendin. Wat begon als een dagtochtje met de bus (ja, inderdaad, 9 uur in de bus voor 3 uurtjes kerstmarkt) is 'uitgegroeid' tot een meerdaagse happening, waar we het hele jaar reikhalzend naar uitkijken.

Ondertussen mag ik me best wel een kerstmarkt-kenner noemen. We zijn op kerstmarkten geweest in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, waarbij onze voorkeur vooral uitgaat naar de Duitse kerstmarkten. Ik denk wel dat dat ook iets te maken heeft met de reibekuchen en de gebakken champignons met knoflooksaus, deze heerlijkheden zijn immers niet op de Nederlandse of Belgische kerstmarkten te krijgen.

Mij is al vaak gevraagd wat de leukste kerstmarkten zijn, die ik bezocht heb. Best lastig, maar onderstaand mijn top 5:
1 - Düsseldorf


Dit was één van de eerste kerstmarkten die we bezochten. Dit was een dagtocht, geboekt bij één van de bekendere touringcar-organisaties, volgens mij zijn we toen nog voor € 19 per persoon op en neer gebracht!
In het centrum van Düsseldorf kun je 6 of 7 kerstmarkten bezoeken, die allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Ook is er een grote ijsbaan, waar je kunt checken of je het schaatsen niet verleerd bent. In Düsseldorf kun je ook heerlijk winkelen, je loopt zo van de kerstmarkt de winkelstraten in en andersom. Eigenlijk moet je de Königsallee, de beroemde winkelstraat waar je echt winkels van alle dure merken tegenkomt, aan het eind van de middag of 's avonds bezoeken, deze is schitterend verlicht!

2 - Dortmund


Twee jaar geleden bezochten we de kerstmarkt in Dortmund. Dit is één van de grootste kerstmarkten in Duitsland met ruim 300 kramen, verdeeld over diverse markten, die allemaal op elkaar aansluiten De kerstmarkt van Dortmund staat bekend om de grootste kerstboom ter wereld met een hoogte van 45 meter. Deze kerstboom is opgebouwd uit ruim 1.700 fijnsparren en is versierd met 48.000 lampjes.
Wij zijn drie dagen in Dortmund geweest en we hebben ons drie dagen kunnen vermaken in deze heerlijke stad. Ook hier kun je prima winkelen, in het centrum vind je een aantal winkelcentra met herkenbare winkels. Tijdens ons verblijf kwamen we toevallig terecht bij het podium op de Alter Markt, dit is een aanrader, want hier is elke dag een vol programma met allerlei gave optredens!

3 - Münster


De kerstmarkt in Münster vind ik zelf de meest sfeervolle. Er zijn ongeveer 300 kraampjes verdeeld over 5 markten, die allemaal hun eigen thema hebben. De kerstmarkten liggen in de oude, vooral in het donker zeer sfeervolle stadskern van Münster. Een voordeel van deze kerstmarkt is, dat-ie maar ongeveer 70 km van Enschede af ligt, dus eigenlijk vanuit heel Nederland prima te bereiken!

4 - Essen


Vorig jaar heb ik de kerstmarkt in Essen bezocht. We zaten in het Motel One hotel aan de Kennedyplatz, waar de grootste kerstmarkt van Essen te vinden is. Boven deze markt hangt een lichtdeken van maar liefst 500.000 LED-lichtjes, dus hier moet je vooral zijn als het donker wordt of is!
In Essen kun je ook fantastisch winkelen. In het centrum wandel je echt winkel in, winkel uit en als het slecht weer is (zoals wij helaas een dag hadden vorig jaar), bezoek dan shopping mall Limbecker Platz met maar liefst 200 winkels!

5 - Keulen


Ook Keulen heeft in de weken voor Kerst maar liefst 6 kerstmarkten, verdeeld over het centrum van de stad. De allermooiste is toch wel die aan de voet van de imposante Dom van Keulen, de grootste Dom van Duitsland. In het centrum van Keulen kun je ontzettend lekker winkelen, ook hier hebben we ons met gemak drie dagen kunnen vermaken!

Afgelopen zondag zijn we terug gekomen van onze kersttrip naar Luxemburg, Metz en Trier, heel bijzonder om in drie dagen de kerstmarkten in drie verschillende landen te bezoeken!
We zijn alweer druk bezig met de bestemming van volgend jaar, dit zou Londen, Hamburg of Bremen kunnen worden. Heb jij al eens een kerstmarkt bezocht, heb je misschien nog een goeie tip voor onze volgende trip?

Liefs,
Lin ✿



Geen opmerkingen